fredag 14 maj 2010

Reflexologer fick examen i Korsnäs.

Skrivet 14.11.2009.
I går tog zonterapin ett steg framåt i Svenskösterbotten. Då utexaminerades sju reflexologer från Yrkesakademin i Österbottens Korsnäsenhet.
- Detta är bara andra gången som en helsvensk utbildning genomförts här i landet, säger reflexolog Viveca Nylund som fungerat som lärare. Första gången var 2002 i Ekenäs. Utbildningarna genomförs i samarbete med Medika Nova.

Ann-Katrine Backman började studera reflexologi för att hitta svar som hon tyckte att den traditionella medicinen inte kunde ge när hon drabbades av trigeminusneuralgi efter en ansiktsförlamning. Skadan botades genom homeopati.

- Jag ville inte tro på påståendet att det här måste du lära dig att leva med, lag ville pröva annat för att se om det hjälpte.

Och hjälpt blev hon. Därför ville hon lära sig mer för att kunna hjälpa andra. Nu siktar hon på att så småningom kunna arbeta med reflexologi, homeopati och näringsterapi i Närpes.

De nya reflexologerna är Ann-Katrine Backman Närpes, Ulla Mattfolk Närpes, Lilian Särs Terjärv, Helena Berger Lillby, Natalia Komarova Nykarleby, Marita Nyvall Munsala samt Birgitta Ahlskog Korsholm.

Reflexologi är zonterapi för hela kroppen, och den bygger på ett samspel i kommunikationen i nervsystemet, samt mellan hormoner, nerver och kroppsceller. Zonterapi är en enklare variant av samma sak. Zonterapi uppfattas ofta som enbart fotbehandling, vilket är den äldre varianten. (Sydösterbotten 14.11.09)

Refleksologisk zonterapi

Zonterapi är en gammal, väl utprovad vårdform med vars hjälp man kan upprätthålla hälsan, och ta reda på samt sköta kroppens olika störningar och sjukdomstillstånd. Med terapin kan man ta bort spänningar, samt blockeringar som fått till stånd dessa spänningar.

Refleksologisk zonterapi behandlar hela kroppen och inte bara fotens reflexer; på detta sätt får terapin en större effekt på ifrågavarande störning. Terapin sker på olika reflexpunkter i hela kroppen, olika zoner samt banor och muskelgrupper behandlas med massage och tryckningar. Terapin inriktar sig på speciellt känsliga punkter, men upplevs som avslappnande och behaglig, fastän något smärtande (zonsmärta).

Man kan behandla för att få avslappning, en bättre blodcirkulation eller ämnesomsättning, ett bättre immunförsvar, för att få bort smärta och värk, samt för att få bättre sömn. Refleksologi ger också goda resultat angående hormonala störningar som barnlöshet och övergångsålderns besvär.

Reflexology in Europe Network är huvudorganisation för reflexologerna. Förbundet kräver årlig vidareutbildning.

I Finland finns Suomen Reflexologit ry. Där kan du mera utförligt läsa om reflexologin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar