Ingick i tidningen Syd-Österbotten 6.5.2010.
Pia Hoxell är utbildad fysioterapeut sedan femton år tillbaka och har hunnit utöva sitt yrke både inom den offentliga och privata vården.
Med åren kom hon likväl till insikt om att den västerländska medicinens syn på människokroppen är något begränsad och focuserar främst på att bota enskilda symptom istället för att se på större helheter gällande människans hälsa. Inte på att förebygga dem.
Insikten ledde in henne på den alternativa medicinen. Numera erbjuder hon via sitt företag Energix i Lappfjärd Detox elektroterapi samt indisk hand- och fotmassage. Också klassisk massage och sedvanlig fysioterapi ingår i serviceutbudet. Därtill kommer även olika gästande yrkesutövare att ta emot i hennes lokaler. Just nu kan man få zonterapi av Ulla Mattfolk.
Människokroppen är en otroligt fin och invecklad skapelse med en otrolig kompensationsförmåga när något gått snett. Men nånstans kommer gränsen vad kroppen tål emot och då måste vi hjälpa kroppen på traven för att vi inte skall insjukna, säger Pia Hoxell.
Hon påpekar att våra celler, för att fungera optimalt, också behöver en optimal inre miljö.
Hennes sätt att hjälpa kroppen på traven mot ett bättre mående är att ge svaga elektriska impulser som bidrar till att utrensningen av slaggämnen påskyndas och cellernas syreupptagningsförmåga återställs.
Varifrån kommer då alla dessa slaggprodukter.
En del kommer sig ju av den naturliga ämnesomsättningen i cellerna och åtgärdas hos en frisk människa av de kroppsegna utrensningsmekanismerna. Men det som i egentlig mening belastar kroppen, och som den kan behöva hjälp med att avlägsna, är alla kemikalier, tungmetaller, miljögifter, färgämnen och tillsatsämnen av olika slag som på sikt kan göra oss sjuka eller åtminstone trötta och olustiga.
Ät eko-odlat
Hoxell rekommenderar att köpa ekologiskt odlat i första hand, inhemskt odlat i andra hand och inom EU-området odlat i tredje hand. Spannmål, frukt och grönsaker odlat utanför EU avråder hon oss att köpa på grund av höga halter bekämpningsmedelsrester.
Sin avoga inställning till tillsatsämnen förklarar hon med att långtidseffekterna på människor inte utforskats.
Tillsatsämnen är ju enskilt testade och godkända efter försök på råttor, vars liv är för korta för att kunna ge någon bild av långtidseffekterna av alla upplagrade ämnen i människokroppen.
Stress en hälsorisk
Cellernas elektriska balans rubbas enligt Hoxell också av den ständiga stress som dirigerar mångas vardag.
Stress, liksom undermålig diet, sömnbrist och toxiner har påvisats leda till att den negativa laddningen inne i cellerna sjunker vid stress vilket gör att cellerna inte längre fungerar optimalt varken då det gäller utrensning av slaggämen eller syre- och näringsupptagningsförmåga.
Pia Hoxell konstaterar att vätskebrist kan leda till ”plufsighet”, alltså vätskeansamling i kroppen. Låter märkligt!
Ja, så konstigt det än låter kan plufsigheten vara ett tecken på att vi dricker för lite. Vad som händer då vi dricker för lite är att kroppen uppfattar det som ett kristillstånd med begränsad vattentillgång. Kroppen måste därför måste spara på det lilla vatten som står till buds. Utrensningen av slaggämnen blir därför lidande.
Vill man nå en maximal utrensningseffekt förespråkar Hoxell en kombination av massage, större vätskeintag, motion, kvalitativ kost och en behandlingsserie på fyra, fem gånger med elektroterapi.
Benita Hansas-Mattila
benita.hansas-mattila@sydin.fi
söndag 6 juni 2010
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)